שאלת היום: האם הפנסיה שלי צמודה למדד?

מאת רובי תכנון פיננסי
287 צפיות

ההצמד למדד תלויה בסוג הפנסיה שלכם ובמסלול שבו היא מנוהלת. מנגנוני ההצמדה והשפעתם משתנים בהתאם לסוגי הפנסיה השונים, ויש להתחשב גם במרכיבים כמו תשואות, מדדי מחירים, תוחלת החיים ועוד.

למה צמודה הפנסיה / קצבה שלכם?  רובי כאן לעשות לכם סדר 

  • פנסיה תקציבית

הפנסיה התקציבית צמודה למדד המחירים לצרכן ומתעדכנת לפי סעיף 9 לחוק שירות המדינה לגמלאות. בכל שנה, בתחילת חודש ינואר, מתבצע עדכון של הקצבה בהתאם לשיעור עליית מדד המחירים לצרכן לעומת המדד הקודם של חודש דצמבר בשנה החולפת ובהתאם למדד המצטבר.

  • פנסיה ותיקה

בכל שנה בחודש ינואר מתבצע עדכון של סכום הקצבה לפי שיעור עליית מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. שיעור העדכון הוא עליית המדד של חודש דצמבר של השנה שחלפה, לעומת המדד האחרון שבו עודכנה הקצבה בהתאם למדד המצטבר. במקרה שבו המדד ירד ולא עלה – הקצבה לא תעודכן.

כיצד מתבצע עדכון הקצבה לראשונה?

בעת חישוב הקצבה הראשוני, מצמידים את הקצבה למדד שפורסם בחודש שבו התבצעה הפרישה. בעת עדכון המדד הראשון, שיעור המדד יחושב מהמדד שפורסם בחודש הפרישה ועד המדד של חודש דצמבר של השנה החולפת. בעדכון זה, מתבצעת הפחתה של 0.7% משיעור עליית המדד כדי לאפשר עדכון שנתי של הקצבה במקום אחת לשנתיים כפי שהיה נהוג עד 2010.

דוגמה:

אם שיעור עליית המדד מחודש הפרישה לחודש דצמבר הוא 0.5%, הקצבה לא תעודכן, משום ששיעור ההפחתה (0.7%) גבוה משיעור עליית המדד.
אם שיעור עליית המדד מחודש הפרישה לחודש דצמבר הוא 0.9%, הקצבה תעודכן ב-0.2% (חישוב: 0.2% = 0.9% – 0.7%).

  • פנסיה צוברת חדשה

בפנסיה צוברת חדשה הקצבה צמודה למדד ומתעדכנת לפי שיעור השינוי במדד המחירים לצרכן בחודש אפריל של כל שנה. הפנסיה החודשית מושפעת גם מתשואת קרן הפנסיה. בניגוד לביטוח מנהלים שבו כל הכספים מושקעים בשוק ההון, בקרן פנסיה חדשה יש הבטחת תשואה בשיעור 4.86% על 60% מהחיסכון, כך שרק 40% מושקעים בשוק ההון ומושפעים מתנודתיותו. המשמעות היא שדי בתשואה שנתית של 3.36% על ההשקעות בגין 40% מהנכסים כדי לשמור על יציבות הקצבה.

בנוסף, פנסיות שאירים, נכות וזקנה בקרן הפנסיה מושפעות משינויים בתוחלת החיים ומתשואה דמוגרפית (שיעורי תמותה, שיעורי יציאה לנכות וכד’). לכל תת-קבוצה מנגנון איזון ייחודי.

  • ביטוח מנהלים

פוליסות עם הבטחת תשואה שהופקו עד שנת 1990 (כולל): הקצבה צמודה למדד גם אם התשואות בשוק ההון שליליות.

פוליסות המשתתפות ברווחים שהופקו מ-1991 ועד מאי 2001: הקצבה צמודה למדד ההשקעות, והמקדם חושב לפי ריבית תחשיבית שנתית בשיעור 2.5%. אם חברת הביטוח תשיג תשואה של 2.5%, הקצבה תישאר זהה, ואם לא – תשתנה בהתאם לתשואה שהושגה. החישוב מתבצע חודשי.

פוליסות שהופקו מיוני 2001 ועד מרץ 2007: המקדם חושב לפי ריבית תחשיבית בשיעור 3.5%, והקצבה משתנה בהתאם לתשואות חודשיות של חברת הביטוח.

פוליסות שהופקו החל מאפריל 2007: הריבית הגלומה במקדם ההמרה לקצבה היא 4%. חברת הביטוח נדרשת להשיג תשואה שנתית זו כדי לשמור על גובה הקצבה.

חשוב לציין כי בפוליסות אלה הקצבה לא מושפעת מעלייה בתוחלת החיים אלא רק מהתשואות בשוק ההון.

מה מסקנה? 

כדי לקבל תמונה מלאה ומדויקת של הפנסיה שלכם, חשוב להכיר את מנגנון ההצמדה הרלוונטי לכם ובמידת האפשר ,לבחון חלופות, על מנת לבחור את המסלול הטוב ביותר בהתאם לצרכים ולמטרות האישיות שלכם שהרי מנגנון ההצמדה משתנה בהתאם לסוג הפנסיה.

👈 אם עדיין לא הבטחתם את מקומכם לכנס השנתי שלנו לתכנון פיננסי ופרישה זה בדיוק הזמן!

אל תפספסו את ההזדמנות! שימו ❤️ מספר המקומות מוגבל.
להרשמה לחצו כאן:
https://rubyfinance.co.il/eve2024/
20/11/2025, יום רביעי בשעה 17:00, מרכז הכנסים של הבורסה לניירות ערך

כיבוד קל יוגש במהלך האירוע.
חנייה בתשלום בחניונים הסמוכים.
מצפים לראותכם!

רובי תכנון פיננסי – פתרונות השקעה ופרישה מתקדמים

מידע אינפורמטיבי בלבד. אין באמור המלצה לרכישת ניירות ערך ו / או לייעוץ/ליווי פנסיוני המתחשב בצרכים האישיים ובעדפותיו של כל אדם.

רובי סוכנות לביטוח פנסיוני (2018) בע”מ. מספר רישיון 51584963

Tags: