אירועי הטבח והזוועות שחוותה מדינת ישראל ביום שבת ה-7/10/2023 ייזכרו לדיראון עולם. למעלה מ-1400 גברים נשים וילדים, אזרחים וחיילים נרצחו. אלפי פצועים בגוף ובנפש ובנוסף לכל אלו, נכון להיום, ישנם מעל 200 חטופים בידי ארגון הטרור חמאס בעזה! מדינת ישראל יצאה למלחמה.
התגובה בשוק המקומי ביום שאחרי הייתה חריפה כצפוי ובין רגע שקטו קולות הנורמליזציה עם סעודיה, הרפורמה המשפטית והמחאה החברתית. המדדים המובילים הגיבו בירידות חדות, מדד המעו”ף ירד בסוף יום המסחר שאחרי המתקפה הרצחנית בשיעור של 6.47% ואת “אוקטובר השחור” חתם בירידה של למעלה מ-10%. התגובה בסקטור הבנקים, המהווים ראי לכלכלה, הייתה חריפה אף יותר – חוסר הוודאות לגבי המשך הלחימה, יחד עם האפשרות שזו תתלקח לזירות נוספות הביאו לעלייה במפלס הפחד של המשקיעים וכתוצאה מכך לירידה חדה במניותיהן, מדד ת”א-בנקים איבד מאז פרוץ הלחימה קרוב ל-20%.
בשוק המט”ח מגמת התחזקות הדולר נמשכה באוקטובר, מה שיכול להשפיע על יצירת לחצים אינפלציוניים נוספים במשק. כתגובה, ב”י השיק תוכנית למכירת דולרים בשווי של עד 30 מיליארד דולר, בין היתר, על מנת לספק נזילות לשוק ולמתן את תנודתיות הדולר, אך נראה שלפחות עד כה ההשפעה הייתה שולית שכן מתחילת הלחימה הדולר פרץ את רף ה-4 ₪ וזינק עד לרמה של 4.08 ₪, הגבוהה ביותר מזה אחת עשרה שנים.
בנוסף, החליטו בב”י על הותרת הריבית בשיעור של 4.75% והדגישו כי “המדיניות מתמקדת כרגע בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות”. כמו כן הדגישו כי “תוואי הריבית והפעלת כלים מוניטריים נוספים יקבעו בהלימה עם תכלית זו ובהתאם להתפתחות המלחמה ולנתוני הפעילות והתפתחות האינפלציה”. בינתיים, האינפלציה הפתיעה לטובה באוקטובר וכפי הנראה הסירה מסדר היום את הנחיצות שבהעלאת הריבית נוספת, אשר סביר שלא הייתה תורמת להתמודדות עם הקושי הכלכלי בעורף בעת הנוכחית. מדד המחירים ירד 0.1% למול צפי מוקדם לעליה של 0.1%-0.2%, ברמה השנתית קצב עליית המחירים התמתן לרמה של 3.8% מרמה של 4.1% בחודש קודם.החלטת הריבית הקרובה והאחרונה של בנק ישראל לשנה הנוכחית צפויה ביום 27/11/2023.