סקירה כלכלית - אוקטובר 2023 - רובי תכנון פיננסי

מאת רובי תכנון פיננסי
5186 צפיות

סימני אופטימיות אחרי חודש של אי וודאות

נאסד”ק זינק בשבוע האחרון של אוקטובר ב-6.6%, ומחק את הירידות של אוקטובר. הותרת הריבית בארה”ב על כנה יחד עם התקררות קלה בשוק העבודה הוסיפו לאווירה החיובית.על רקע הכניסה הקרקעית לעזה מדדי תל אביב רשמו שבוע חיובי, והשקל התחזק לרמה של 3.93 שקל לדולר.

לקראת פרסום התוצאות הרשמיות, תחזית האנליסטים מלמדת כי התשואה הממוצעת שצפויות להציג קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הכלליות הגדולות באוקטובר תהיה שלילית ותעמוד על 2.4%-. למרות החודש השלילי, מתחילת השנה קופות הגמל עדיין נמצאות בטריטוריה חיובית, והן רושמות תשואה ממוצעת של 3.8%.

כל אירועי החודש בסקירה הכלכלית שלפינכם :

 

ישראל

אירועי הטבח והזוועות שחוותה מדינת ישראל ביום שבת ה-7/10/2023 ייזכרו לדיראון עולם. למעלה מ-1400 גברים נשים וילדים, אזרחים וחיילים נרצחו. אלפי פצועים בגוף ובנפש ובנוסף לכל אלו, נכון להיום, ישנם מעל 200 חטופים בידי ארגון הטרור חמאס בעזה! מדינת ישראל יצאה למלחמה.

התגובה בשוק המקומי ביום שאחרי הייתה חריפה כצפוי ובין רגע שקטו קולות הנורמליזציה עם סעודיה, הרפורמה המשפטית והמחאה החברתית. המדדים המובילים הגיבו בירידות חדות, מדד המעו”ף ירד בסוף יום המסחר שאחרי המתקפה הרצחנית בשיעור של 6.47% ואת “אוקטובר השחור” חתם בירידה של למעלה מ-10%.  התגובה בסקטור הבנקים, המהווים ראי לכלכלה, הייתה חריפה אף יותר – חוסר הוודאות לגבי המשך הלחימה, יחד עם האפשרות שזו תתלקח לזירות נוספות הביאו לעלייה במפלס הפחד של המשקיעים וכתוצאה מכך לירידה חדה במניותיהן, מדד ת”א-בנקים איבד מאז פרוץ הלחימה קרוב ל-20%.

בשוק המט”ח מגמת התחזקות הדולר נמשכה באוקטובר, מה שיכול להשפיע על יצירת לחצים אינפלציוניים נוספים במשק. כתגובה, ב”י השיק תוכנית למכירת דולרים בשווי של עד 30 מיליארד דולר, בין היתר, על מנת לספק נזילות לשוק ולמתן את תנודתיות הדולר, אך נראה שלפחות עד כה ההשפעה הייתה שולית שכן מתחילת הלחימה הדולר  פרץ את רף ה-4 ₪ וזינק עד לרמה של 4.08 ₪, הגבוהה ביותר מזה אחת עשרה שנים.

בנוסף, החליטו בב”י על הותרת הריבית בשיעור של 4.75% והדגישו כי “המדיניות מתמקדת כרגע בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות”. כמו כן הדגישו כי “תוואי הריבית והפעלת כלים מוניטריים נוספים יקבעו בהלימה עם תכלית זו ובהתאם להתפתחות המלחמה ולנתוני הפעילות והתפתחות האינפלציה”. בינתיים, האינפלציה הפתיעה לטובה באוקטובר וכפי הנראה הסירה מסדר היום את הנחיצות שבהעלאת הריבית נוספת, אשר סביר שלא הייתה תורמת להתמודדות עם הקושי הכלכלי בעורף בעת הנוכחית. מדד המחירים ירד 0.1% למול צפי מוקדם לעליה של 0.1%-0.2%, ברמה השנתית קצב עליית המחירים התמתן לרמה של 3.8% מרמה של 4.1% בחודש קודם.החלטת הריבית הקרובה והאחרונה של בנק ישראל לשנה הנוכחית צפויה ביום 27/11/2023.

 

ארה”ב

וול סטריט חתמה חודש שלישי ברציפות בירידות שערים במדדים המובילים והתרחקה מרמות השיא שנקבעו ביולי, כך לדוגמא מדד ה-S&P500 איבד למעלה מחצי מהתשואה החיובית שצבר מתחילת השנה. הנרטיב של הבנק המרכזי “ריבית גבוהה לאורך זמן” לצד נתונים כלכליים מעורבים שהתקבלו לחצו על שוק האג”ח והביאו לעליית תשואות אגרות החוב הממשלתיות, הקצרות והארוכות, לשיאים שלא נראו שנים. נראה כי את החולשה בשוק המניות ניתן להסביר גם ע”י האטרקטיביות שמגלם כעת שוק האג”ח בטווח הארוך, עם פוטנציאל תשואה ריאלית חיובית נאה.
תשואת אג”ח לעשר שנים הגיעה עד ל-5% ותרמה להשטחות עקום התשואות. ייתכן כי זו  עדות לכך שהשוק לא רק שומע אלא גם מפנים את נרטיב הריבית, שגם אם לא תעלה בהמשך, צפויה להיוותר גבוהה לפרק זמן ארוך, לפחות עד שהבנק המרכזי ישיג את מטרותיו להבאת האינפלציה ליעד הרשמי, 2%.

החלטת הריבית הקרובה של הבנק המרכזי צפויה הערב (1/11/2023) וכפי הנראה השוק מעריך בסבירות גבוהה שהפד יבחר להמתין ויותיר את הריבית ברמתה הנוכחית, 5.5%. בשונה מבנק ישראל, הפד יכנס את חבריו לפגישה נוספת בעניין הריבית ב-13/12/2023.

הנתונים הכלכליים כאמור עדיין נחשבים כמעורבים ואינם מוסיפים וודאות עבור הבנק המרכזי שכלכלת ארה”ב אכן החלה בתהליך הצינון. כך לדוגמא נתון התמ”ג הרבעוני שפורסם לאחרונה הציג זינוק בצמיחה של ארה”ב לרמה של 4.9% במונחים שנתיים, גבוה מהנתון האחרון שעמד על 2.1% בלבד. מצד שני, דו”ח התעסוקה שפורסם בתחילת אוקטובר הצביע אומנם על תוספת משרות למשק האמריקאי שהייתה גבוהה באופן מהותי מהציפיות, אך נראה כי רמת השכר הממוצע השעתי של העובד האמריקאי התמתנה, הן ברמה החודשית והן ברמה השנתית, מה שעשוי לקרר את יכולת הצריכה שלו לאורך זמן וכתוצאה מכך להשפיע על כיוון האינפלציה.

עונת הדוחות לרבעון השלישי נמשכת ונראה שגם ברבעון מתוך כ-50% מהחברות במדד ה-S&P500 שפרסמו את דוחותיהן כ-78% הצליחו לעקוף את התחזיות המוקדמות שפורסמו ע”י האנליסטים. ברמת ההכנסות והרווח למניה של החברות במדד נראה כי שני הפרמטרים צמחו בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה.

 

אירופה
הבנק המרכזי האירופאי (ECB) הותיר החודש את הריבית ברמתה על  4.50%, לראשונה לאחר שהעלה אותה עשר פעמים ברצף. נראה כי קצב עליית המחירים בגוש היורו נחלש לרמה שנתית של 4.3%, מה שמחזק, לעת עתה, את דעת בכירי הבנק המרכזי שרמת הריבית הנוכחית מספקת ותוכל להשיב לאורך זמן, את האינפלציה ליעד 2%.

טבלת מדדים בארץ

ישראל

מדד
שינוי חודש אחרון %
שינוי מצטבר מתחילת שנה %
ת״א 125
-8.4%
-10.7%-
נדלן 15
-8.6%
-11.5%-
ת״א בנקים 5
-14.5%
-12.9%-
תל בונד 60
0.2%
-2.8%
דולר
8.5%
0.3%
יורו
7.2%
-2.3%

טבלת מדדים בעולם

מדדים
שינוי חודש אחרון %
שינוי מצובר מתחילת שנה %
MSCI עולמי
3.0%-
6.4%
EM MSCI
3.9%-
7.9%

ארה״ב

מדדים
שינוי חודש אחרון %
שינוי מצטבר מתחילת שנה %
נאסדק
2.8%-
22.8%
S&P 500
2.2%-
9.2%

אירופה

מדדים
שינוי חודש אחרון %
מצטבר מתחילת שנה %
יורוסטוק 50
2.7%-
12.3%
יורוסטוק 600
3.7%-
5.2%

אסיה

מדדים
שינוי חודש אחרון %
% שינוי מצטבר מתחילת שנה
יפן - ניקיי
3.1%-
18.3%
הונג קונג - הנג סנג
3.9%-
13.5%-
שנגחאי - שנגחאי
3.8%-
8.5%-
Tags: ,