ברוכה הבאה 2023
פתיחת שנת 2023 הביאה עימה צפייה לחודש סוער במיוחד בגזרות רבות. למרות התחזיות לפתיחת שנה בירידות,
שמחנו לראות פער משמעותי בין נתוני הכלכלה הריאלית לבין התנהגות שוק ההון.
השווקים הפתיעו ופתחו בעליות – הן במניות והן באגרות החוב.
את הפתיחה החיובית ניתן לייחס לכמה מגמות, בראש ובראשונה המגמה המסתמנת להתמתנות האינפלציה בארה”ב – יעד מרכזי של הבנק הפדרלי, אשר מאותת למשקיעים על סיכוי להתמתנות העלאות הריבית ואולי אף ירידה בהמשך. מגמה נוספת התומכת בכך היא התכווצות מגזר ההיי-טק, כאשר התגברות גלי הפיטורים בענף מחזקים את הציפייה להאטה עולמית, ומאותתים אף הם לבנק המרכזי כי עידן הריבית העולה קרוב למיצוי. המגמה השלישית שכבר ניכרת היא צינון שוק הנדל”ן. אחרי הירידה במספר העסקאות ובהיקף נטילת המשכנתאות מסתמנת תחילתה של ירידת מחירים והנחות משמעותיות במחירי דירות חדשות.
בחינת הנושא
זווית נוספת לבחינת הנושא, היא הפער שבין שוק החוב, המתמחר ריבית סביב 3.5%-4% , לבין שוק האקוויטי האופטימי יחסית – שמתמחר צמיחה, או ליתר דיוק Soft Landing ולא מיתון של ממש. כלומר, אם שוק החוב מעריך נכון שוק האקוויטי עשוי לרדת, גם אם לא בטווח הקצר. מה שברור הוא שיש דיסוננס ביניהם, ואין הסבר מנומק לחודש הטוב יחסית שעבר על השווקים.
מבט על העולם
הבנק הפדרלי המרכזי בארה”ב הודיע ב 1- בפברואר על העלאה נוספת של הריבית, הפעם ב 0.25%- , לרמה של 4.75% . זוהי העלאת הריבית הנמוכה ביותר מאז החל הפד בגל ההעלאות הנוכחי במרץ 2022 , ואיתות לכך ששיא האינפלציה כבר מאחורי הכלכלה הגדולה בעולם. עם זאת יו”ר הפד, ג’רום פאואל, אמר לאחר החלטת הריבית כי הבנק המרכזי זקוק ל”ראיות יותר משמעותיות” לכך שהאינפלציה נמצאת במגמת ירידה, והזהיר מפני הרחבת המדיניות בטרם עת.
בעקבות הבנק הפדרלי בארה”ב הודיעו הבנק המרכזי של בריטניה והבנק המרכזי של אירופה, על העלאת ריבית נוספת ב 0.5%- . הבנק המרכזי של אירופה העריך עוד כי בחודש מרץ תעלה הריבית שוב בשיעור דומה, ולאחר מכן יעריך מחדש את הצעדים המוניטריים הדרושים לריסון האינפלציה הגבוהה. בבריטניה מתבצעת העלאת הריבית כשברקע תחזיות להאטה כלכלית משמעותית.
עם זאת, בזכות ירידה במחירי האנרגיה, ירדה האינפלציה בגוש היורו בינואר זה החודש השלישי ברציפות. בינואר נרשמה אינפלציה של 8.5% , לעומת 9.2% בדצמבר 2022 ושיא של 10.6% באוקטובר, כך לפי נתונים ראשוניים שפרסמה הלשכה המרכזית האירופית לסטטיסטיקה.
האם הציפיה למיתון הסתיימה?
עם זאת, לא כדאי להסתנוור מהעליות הללו – הציפיה למיתון לא בהכרח הסתיימה על אף התמתנות האינפלציה. הפד צופה בהתפתחויות אך מאבקו הנחוש לריסון האינפלציה עדיין לא הגיע ליעד, תוך מבט בוחן על שוק העבודה. גם במשק הישראלי זוהי תקופה סוערת במיוחד, על רקע אי הוודאות באשר לצעדי הממשלה לקידום מהפכה משפטית שעשויה לערער את יסודות המשטר וההפרדה בין הרשויות, שבידי אלו להיות בעלי מחיר כלכלי כבד.
צפי לעתיד
יוקר המחיה והציפיה למיתון בהחלט משפיעים על משקי בית, ואלה מן הסתם צורכים פחות ומניעים פחות את גלגלי הכלכלה – כך שפירמות נפגעות בצד ההכנסות ועל כן הלך הרוח השלילי עודנו באוויר. אותן פירמות נפגעות גם בצד ההוצאות, כיוון שחלק גדול מהחברות ממונפות – כך שהן נאלצות לגלגל חוב במחיר יקר יותר.
כרגע לשוק אין דיי מידע כיצד לתמחר את מצבן של החברות, אך סביר להניח שדברים יתבהרו יותר בחודש הבא, עם פרסום הדו”חות השנתיים.