מזל טוב! אחרי שנים של עבודה קשה, וחודשיים רבים של תכנון מקדים, הגעתם סוף סוף לרגע המיוחל ויצאתם לפנסיה. עם הפרישה, אתם זכאים לקבל את הכספים שצברתם לאורך השנים ממקום עבודתכם, איך? כל הפרטים כאן
מה לגבי מס?
את הקצבה, תוכלו למשוך כקצבה חודשית, או לחלופין כמשיכה חד פעמית. אותה קצבה, פנסיה, חייבת במס הכנסה בדומה למס אותו שילמתם כל חודש בעת קבלת המשכורת חודשית, מס דומה חל גם על משיכה הונית לכספים קצבתיים שהפקדתם בקופות פנסיוניות אחרי 2008 כמו גם על מענקי פרישה ופיצויים
אך האם ידעתם שאתם זכאים
להטבות מס עד לכדי פטור מלא? הגיע הזמן שתכירו קיבוע זכויות
נעים להכיר, הטבות לגמלאים
בהגיעכם לגיל הפרישה, מגיע לכם סל הטבות המקנה פטור מתשלום מס. נכון לשנת 2022, סל ההטבות הפטור ממס הינו 810,575 ₪. את סכום הסל, תוכלו להחליט כיצד לחלק לטובת מרכיבי כספים שונים וכן לנצל את הטבות המס האלו (כספי פיצויים \ מענקי פרישה \ קצבה חודשית ועוד). הליך קיבוע זכויות מאפשר לכם להגדיר איך תרצו לנצל את הפטור ולהבין מהי הצורה האופטימלית ביותר עבורכם לעשות כן, במטרה להבטיח מיסוי מינימלי ובשאיפה לזכות בקבלת פטור מלא ממס לכל החיים.
את התהליך, חשוב להתחיל טרם הפרישה, בעת תהליך תכנון הפרישה בכדי לוודא שתקבלו את כל הזכויות המגיעות לכם בצורה הנכונה ביותר עבורכם.
איך הכל מתקשר להצעת החוק בדבר מס הפנסיונרים?
בהחלטה שהתקבלה לפני שנים, על רקע הרצון של המדינה לעודד חיסכון ארוך טווח והותרת הכספים בתוכניות הפנסיוניות למועד הפרישה, התבצע תיקון בחוק 190 לפקודת מס הכנסה, ששינה את אופן מתן הפטור על הקצבאות מגיל הפרישה. החוק קבע כי כספים שהעובד יפקיד לאורך השנים ישמשו אותו כקצבה חודשית. בשנת 2012 במטרה לפצות את העובדים על אובדן החיסכון ההוני הוחלט להעניק לכל עובד סל פטור אותו יוכל להחליט אך לממש, ויהווה תחליף לחיסכון ההוני שהתבטל.
באותן שנים, התחייבה המדינה להגדיל את שיעור הפטור ממס בשנת 2025, שעמד ועומד כיום על 52%, לשיעור של 67%, עלייה של כ 15% מהשיעור הקיים, דבר משנה חיים בעבור פנסיונרים רבים.
במהלך החודש האחרון, התפרסמה ידיעה בדבר הצעת התקציב של הממשלה הנוכחית, בה ישנו סעיף הקורא לבטל את הטבת מס הגמלאים. כאמור – אותה הטבת מס, אמורה לספק פטור ממס על קצבה או היוון קצבה בשיעור של 15% מתקרת קצבה מזכה, פטור שיכול להגיע לסכומים מצטברים של כ16,500 ₪ בשנה!
עסקנו החודש רבות בדבר מחאתנו בנושא, יחד עם כאבנו בניסיון לפגוע באוכלוסיית הפנסיונרים וביכולתה להנות מקיבוע זכויות אופטימלי.
מה ההשלכות של ביטול ההטבה?
בשנת 2025 תוכנן שהפנסיה תהיה פטורה ממס מתוקף הטבת המס אותה זכאי כל פנסיונר לקבל. אם תבוטל ההטבה, יצטרך כל פנסיונר להמשיך ולשלם מס כל ימי חייו, שהרי גם תשלום פנסיה כרוך במס. אומנם כמו הכנסות אחרות גם הפנסיה זכאית להטבות מס מתוקף נקודות הזיכוי, אבל על החלק העודף של ההכנסה משלמים מס כדי לעודד את הפנסיונרים ואת הגמלאים לקבל כמה שיותר פנסיה. התוכנית המקורית של משרד האוצר בשנת 2012 הייתה למעשה לתת הטבת מס על הפנסיה ולעודד פנסיונרים לקבל פנסיה גבוהה ופטורה ממס ובכך לא למשוך את כספי הפיצויים. אם ההטבה תתבטל, אותם כספים, להם הפנסיונרים ציפו, אותם פיצויים כספיים, יעלמו כלא היו.
ביטול הפטור: הסיבה שמאחור
הממשלה החדשה מבקשת לקבוע תקציב לשנה הקרובה, ובמסגרתו היא טוענת כי ביטול ההטבה יגדיל את הכנסות המדינה ב-700 מליון שקל, מתוך הטיעון המקומם כי הגדלת הפטור ישרת רק את בעלי הקצבאות הגדולות. בעקבות שינוי החוק שהתקיים לפני שנים, כדי לעודד את החוסכים לפנסיה להותיר את הסכומים עד לפרישה, נקבע במסגרת החוק כי גם בעת משיכת הכספים לאחר הפרישה, יינתן פטור ממס על חלק מהקצבה המזכה. ואכן, חוסכים רבים לקחו את ההצעה בשתי ידיים בידיעה כי בשנת 2025, צעד זה ישתלם להם וייזכה אותם בפטור גדול יותר.
כיום, הקצבה המזכה עומדת על 9,120 שקלים. המשמעות היא שכ52% מסכום זה פטורים ממס, ורק על שאר הסכום מתחיל להיגבות מס שולי, כאם היה השקל הראשון של ההכנסה. לפי ההסכם, בשנת 2025 הייתה אמורה להיכנס הטבה שתגדיל את הפטור לרמה של כ- 67%, עלייה שתחסוך לפנסיונרים אלפי שקלים, אולם כעת המדינה רוצה לבטלה.
ומה מכאן?
האם ראוי שהמדינה תיסוג מהבטחתה להגדיל את ההטבה עליה התחייבה בחוק ללא מתן טעונים חותכים בעלי נתונים מלאים על התפלגות הקצבאות הצפויות המציגות איזה חתך מהאוכלוסיה ייפגע מביטול ההטבה? כמובן שלא.
חברת רובי תכנון פיננסי זועקת את זעקת הפנסיונרים, ותמשיך לעקוב ולעדכן בנושא. בדבר זכויותכם הפנסיוניות
וקיבוע זכויותכם לקראת הפרישה, צוות המומחים שלנו כאן עבורכם לאורך הדרך.
במידה וברצונכם להאזין לראיון של רובי סעדי בגל”צ בנושא, לחצו כאן