המדריך שלך לתכנון פרישה חכם יותר
תכנון פרישה יכול להיות מורכב, במיוחד כאשר הנוף הרגולטורי משתנה. עבור עובדים הקרובים לגיל פרישה בישראל, הבנת ההשלכות של טופס 161 החדש שאושר לאחרונה היא קריטית. מדריך מקיף זה יעסוק בפרטים המסובכים של הרגולציה החדשה של טופס 161, באתגרים האפשריים עבור העובדים, ובפתרונות לתכנון פרישה בהצלחה בהתאם לכללי המס החדשים,.
הבנת טופס 161 החדש והסעיפים המרכזיים שלו
מדריך חובה לעובדים לקראת פרישה
טופס 161, המוכר גם בשם “הודעת סיום העסקה”, הוא מסמך שנדרש על ידי רשות המסים למלא בעת סיום העסקה ולו תפקיד מכריע בתהליך הפרישה. התקנות החדשות של טופס 161 מציגות שינויים משמעותיים עבור מעסיקים ועובדים כאחד, בעיקר בנוגע לדיווח ומיסוי פיצויים ומענקי פרישה.
הטופס כולל שלושה סעיפים עיקריים:
חלק א (הודעת המעסיק): המעסיק מדווח על כל הפרטים הקשורים לעזיבת העובד ומפרט על זכאות העובד למענקי פרישה ופיצויים.
חלק ב (הודעת העובד): העובד מציין את הבחירות שלו בנוגע לאופן רצונו לקבל את הכספים הון/ קצבה וכן בחירתו למסלול מיסוי לכספים.
חלק ג (חישוב המעסיק והוראות לקרנות הפנסיה): בכפוף לתנאים מסוימים, המעסיק יורה ישירות לקרנות הפנסיה על אופי הכספים וניכויי המס, במקרים אחרים נדרש העובד לדווח לקרנות בכפוף לקבל אישור מרשות המיסים.
התחשבנות המס בסיום העסקה
סיום העסקה הוא נקודת זמן קריטית מבחינה מיסוית לעובד, הבחירות שעושים עובדים באשר למיסוי פיצויים יכולות להשפיע משמעותית על צבירת הפיצויים הכספיים שלהם ולהשפיע על הפנסיה העתידית שיהו זכאים לקבל מסגרת תכנון הפרישה, יש לשקול את האפשרויות השונות להתחשבנות המס:
פטור ממס: אפשרות למשוך את מענקי הפרישה והפיצויים כסכום חד פעמי בפטור ממס, עד לגובה תקרת הפטור לפיצויים. במידה והסכום עולה על התקרה, ניתן לשלם מס שולי עם אפשרות לפריסת המס.
רצף פיצויים: אפשרות להשאיר או להפקיד את מענקי הפרישה והפיצויים בקרנות הפנסיה או קופת הגמל, עד לתקרה מסוימת, במטרה לדחות את התחשבנות המס למועד סיום ההעסקה במקום העבודה החדש.
רצף קצבה: אפשרות להשאיר או להפקיד את מענקי הפרישה והפיצויים בקרנות הפנסיה או קופת הגמל, עד לתקרה מסוימת, במטרה לקבלם לאחר הפרישה כקצבה חודשית.
אזהרה: משרד האוצר ממליץ לא למשוך את כספי פיצויי הפיטורים מתוך הביטוח הפנסיוני. משיכת כספים אלו עשויה לקטון את גובה קצבת הפנסיה החודשית שהעובד יקבל לאחר שיגיע לגיל הפרישה, ביותר מ-1/3, ואף עשויה להקטין את גובה הטבות המס שהעובד יוכל לקבל בעת פרישתו (במידה וינצל את הפטור ממס על פיצויי הפיטורים בעת קבלתם).
מהות השינוי
שינוי זה בטופס 161 אינו רק שינוי טכני אלא שינוי מהותי בתהליך סיום העסקה. כעת תהליך סיום העסקה קושר בין העובד למעסיק ויוצר אחריות ותלות הדדית לסיום העסקה תשלום ומיסוי מענקי הפרישה והפיצויים .
בעת סיום העסקה המעסיק ממלא את חלקו שלו בטופס ומעביר את הטופס לעובד למילוי חלקו של- חלק ב’. בשלב זה מענקי הפרישה והפיצויים עדיין צבורים אצל המעסיק ובחזקתו ,המעסיק אינו יכול לשלם לעובד את הכסף ולמעשה הוא ממתין להחלטות העובד לבחירת מסלול מיסוי לכסף. עד אשר העובד אינו מחליט וממלא בהתאם את חלקו שלו בטופס המעסיק אינו יכול לשלם לעובד את הכספים , גם אם מאוד רוצה בכך. העובד אובד אצות, המעסיק “תקוע” עם התחשבנות סיום העסקה והכספים.
המורכבות וההשלכות עבור העובדים
לפי התקנות החדשות, על המעסיקים מוטלת כעת אחריות גדולה יותר בדיווח למס,. בשונה מהטופס הישן, לא רק צריכים למלא נתונים טכנים אלא מחויבים לחשב בצורה מדויקת וקפדנית נתוני תקרות של העובד, לאמת ולדווח על ניכויי מס ישירות לקופות הפנסיה, סמכות שבעבר הייתה שייכת לרשות המסים הישראלית. העובד, מצדו, נדרש לקבל החלטות קריטיות בנוגע למיסוי הכספים וקבלת פיצויי הפרישה שלו, שחייבים להירשם בצורה מדויקת בחלק ב’ של טופס 161. .
הבעיה: מבוך של החלטות
התקנות החדשות מניחות עול נכבד של בחירה על העובד. טעות בהבנה או בבחירת הדרך המתאימה למיסוי הפיצויים עלולה לגרום למצב שבו העובד נתקל בחשבון מס מופקע ובהקטנת מענקי הפרישה והפיצויים שלו . כאשר העובד לא ממלא את חלק ב’ של טופס 161 נכנסים להפעלה מנגנוני ברירת המחדל שהוגדרו בתקנות: נעילת כספים לתשלום כקצבה לבד לפיצויים הצבורים בקופות ומיסוי מענקי הפרישה והפיצויים המשולמים בנוסף במס שולי שיכול להגיע עד 47% בשנת הפרישה. ברירות מחדל אלה עלולות לפגוע בעובד קשות באופן שלא ימוצו זכויותיו על-פי חוק והוא יחויב בתשלום מס גבוה, לפיכך עליו לפעול למניעת הדבר על-ידי בחירת מסלול מיסוי ,מילוי חלק ב ומסירתו למעסיק בזמן.
ההשלכות לעתיד
ההחלטה שיקבל עובד היום על מסלול פיצוי מענקי הפרישה והפיצויים שלו משפיעה גם הטבת מס אחרת – קיבוע זכויות. הטבת המס השווה מיליון ש”ח ומיועדת למי שהגיע לגיל פרישה חוקי והתחיל לקבל פנסיה .באמצעות הטבת המס של קיבוע זכויות ניתן להפחית עד לכדי לבטל באופן מלא את המס על מענקי פרישה ופיצויים, פנסיה חודשית ומשיכת כספים מהחיסכון הפנסיוני. חלוקת מיליון ש”ח בין הפרמטרים השונים הינה תחיליפית כך שכל בחירה בפטור ממס לפרמטר אחד משפיע ומפחית את הזכאות לאחר. המשמעות היא שאם עובד בוחר בסיום העסקה במסלול פטור למענקי הפרישה פיצויים, הוא מפחית את זכאותו לפטור ממס לפנסיה או משיכת כספים בפטור ממס מהחיסכון הפנסיוני, כתוצאה מכך ייתכן ושלם מס על הפנסיה לכל החיים או יחיוויב במס בעת משיכת כספים מהחיסכון הפנסיוני. ואם לא די בכך נציין שהפגיעה בפטור ממס בקיבוע זכויות הינה ביחס של 1.35 כך שעל כל1 ש”ח שהעובד לקבל פיצויים פטורים ממס בעת סיום העסקה קטן הפטור של הטבת המס של קיבוע זכויות ב 1.35 , פגיעה שיכולה להיות מהותית ולגרור תשלומי מס גבוהים.
אזהרה
ניצול הפטור עשוי לפגוע בהטבת מס שתינתן על קצבת הפנסיה שיקבל העובד בעתיד במקרים מסוימים ייתכן שעדיף לעובד שלא לנצל את הפטור (למשל אם העובד יכול להנות מהטבות מס אחרות)
התהליך הטכני בסוף העסקה
עם עזיבת העובד, המעסיק חייב בתוך 30 יום, להגיש את טופס 161 לרשות המיסים באופן ידני או דרך מערכת מקוונת של רשות המסים. העובד אז יקבל הודעת SMS מרשות המיסים למלא את חלקו בטופס. שלב זה הוא קריטי, זה הוא הרגע לעצור, להזהר ולהמנע ממילוי הטופס באופן עצמאי ולהעזר במתכנן פרישה בכדי לשקול את חלופות המיסוי וקבלת הכספים, מקום בו המומחיות שלנו כמתכנני פרישה הופכת לבלתי ניתנת להחלפה, הנה כמה דגשים חשובים מאיתנו:
דגשים חשובים:
■ מהיום בו העובד מקבל את הטופס לאחר מילוי על ידי המעסיק ועד להחזרתו חתום, עומדים לרשותו 10 ימים. בכל איחור,על העובד ליידע את המעסיק.
■ במקרה של אי מילוי הטופס על ידי העובד, יראו את בקשת העובד כבקשה לרצף קצבה והכסף ינעל לעובד עד לגיל פרישה למטרת קצבה בלבד.
■ במידה ולעובד מגיע מענק במזומן (כמו פדיון ימי מחלה , שנים עודפות וכו) העובד לא החליט מה לעשות עם כספים ולא מילא חלקו בטופס, המעסיק ישלם לעובד את המענקים ויכה מס בהתאם למס השולי של העובד, שיעור מס שיכול להגיע 47% בשנת הפרישה
■ על העובד מוטלת האחריות להעביר את הטופס המלא והחתום וכן את אישורי המס לקופות השונות הרשומות בצירוף המסמכים הנלווים לצורך ביצוע פעולות למשיכת כספים כסכום חד פעמי או קצבה.
מילוי טופס 161 חלק ב’ אזהרה לעובדים:
ניסיון למלא את טופס 161 חלק ב’ לבד עלול להוביל לטעויות הרות אסון, שעלולות לגרום לוויתור על הטבות מס ולחבות מס גבוהה. זהו רגע שדורש הדרכה מקצועית ממתכנן פרישה מסיבות הבאות:
- אימות נתוני המעסיק: מתכנן פרישה יבדוק בקפידה את הנתונים שהזין המעסיק בחלק א ‘של טופס 161. נוכח חדשנות המערכת, ייתכן שלמעסיקים אין את הידע והמערכות הנדרשים כדי למלא את הטופס בצורה נכונה, מה שעלול להוביל לשגיאות שעלולות לעלות יקר לעובד.
- אפשרויות מיסוי והמלצות: תפקידו של מתכנן הפרישה מתרחב גם להסבר על ההשלכות המס הכרוכות באפשרויות השונות לכספי הפרישה. הם נדרשים להמליץ על החלופה הכלכלית המשתלמת ביותר, תוך שמירה על כך שהעובד ישמור על סכום הכסף המקסימלי ויקבל את התמורה הכלכלכית הגבוה ביותר. בנוסף נדרשים לבחון ולהמליץ כיצד כדאי יותר לקבל את הכסף – כסכום הוני או כקצבה חודשית , לכל חלופה יתרונות וחסרונות והכדאיות משתנה בהתאםלנתונים האישים.
- 3. מילוי טפסים, בדיקת אישורים ורישום דיווח: מתכנן הפרישה אחראי על ניהול כל ההיבטים של תהליך מילוי הטפסים והגשתם , תוך תקשורת עם רשות המסים, מעסיקים וקרנות פנסיה , החל ממילוי טופס חלק ב’ לעובד ועד לקבלת אישורי רשות המיסים, בדיקתם ודיווחם לקרנות ולקופת לצורך שחרור הכספים והעברתם לעובד כדי להבטיח שהוסר שעבוד והבעלות על קבלת הכספים הועברה לעובד בפועל. זה גם המקום לציין שבדיקת אישורי מס הכנסה הכרחית שכן גם מס הכנסה עלול לטעות בהנפקת האישורים , לעניין הסכומים או קביעת שיעורי מס גבוהים שיכולים לגרום לעובד לשלם מס גבוה ממה שאמור לשלם בפועל.
סיכום
1.סיום העסקה הוא נקודה קריטית מבחינה מיסוית לעובדים, והבחירות שהם עושים בנוגע למיסוי פיצויים יכולות מכריעות לעתיד הפיננסי של עובדים לקראת פרישה, ולכן ליווי מקצועי הכרחי בנושא.
- כללי המס וטופס 161 החדש מביא לכך שכל עזיבה תטופל – בין בא מצעות ברירות מחדל ובין באמצעות
קבלת החלטות מסודרת על-ידי העובד.
- תהליך מילוי הטופס החדש קושר את העובד למעסיקו. במצב החדש לא קיים יותר טופס 161
מעסיק טופס 161 א לעובד שהרי גם המעסיק וגם העובד נכללים באותו הטופס ומתקיים
קשר הדוק ביניהם של חישובי ם, בדיקות והחלטות.
4.מחד, המעסיק מעוניין להפיק את הטופס למסור לעובד כשהוא חתום מהר ככל הניתן אך
מאידך, במצבים רבים, הוא מנוע מלעשות זאת כל עוד לא קיבל מהעובד את החלטותיו
ובחירותיו חלק ב
- הפעלת מנגנוני ברירת מחדל ברירות מחדל אלה עלולות לפגוע בו קשות באופן שלא ימוצו
זכויותיו על-פי חוק ולפיכך עליו לפעול למ ניע הדבר על-ידי מילוי חלק ב ומסירתו למעסיק
- במסגרת תכנון הפרישה, יש לשקול את האפשרויות השונות להתחשבנות המס ולהבין את ההשפעות המיידיות על הצבירה הכספית , מענקי הפרישה והפיצויים ועל הפנסיה העתידית שיהיו זכאים העובדים לקבל.
הפתרון: סיוע מקצועי בתכנון הפרישה
התקנות החדשות של טופס 161 מדגישות את הצורך בסיוע מדוקדק בתכנון פרישה. העובדים כעת ניצבים בפני קבלת החלטות שישפיעו באופן משמעותי על עתידם הפיננסי. המורכבות של בחירות אלה, יחד עם האפשרות לטעויות בלתי הפיכות, הופכת את המומחיות של מתכנן פרישה לא רק למועילה אלא לחיונית.
כאן אנחנו נכנסים לתמונה. המומחיות שלנו בתכנון פרישה אינה רק ניווט בתקנות החדשות – אנו יוצרים אסטרטגיית פרישה אישית התואמת לשאיפותיך ומבטיחה את עתידך הכלכלי.
פתרונות מותאמים תחת התקנות החדשות
למדנו לעומק את הפרטים המורכבים של טופס 161 החדש ופיתחנו מערך של פתרונות תכנון פרישה אישיים המתאימים לצרכים ייחודיים של כל מעסיק ועובד. הנה כיצד אנו יכולים לסייע לכם תחת התקנות החדשות:
- 1. אימות נתוני מעסיק: אנו בודקים בקפדנות את המידע שסופק על ידי המעסיק, תוך הקפדה על דיוק ועמידה בתקנות החדשות.
- תכנון מס מותאם: המומחים שלנו מנתחים את שלל אפשרויות המיסוי העומדות לרשותכם, ממליצים לגבי מסלול המס המשתלם ביותר ומספקים דוח תכנון מס מותאם המתאר את המסלול הכדאי ביותר.
- סיוע במילוי טופס: אנו ממלאים עבורך את טופס 161, תוך הבטחת דיוק ותאימות, ועוזרים לך לקבל החלטות מושכלות כדי לייעל את התוצאה הפיננסית שלך.
- עיבוד אישורים: אנו מנהלים את כל ההיבטים של תהליך אישורי המס, תוך התממשקות עם רשות המסים, מעסיקים וקרנות פנסיה לשמירה על האינטרסים שלך ודאגה לתשלום הכספים והטבות המס בפועל .
- תמיכה ועדכונים מתמשכים: ככל שהתקנות ממשיכות להתפתח, אנו מודיעים לך ומתאים את תוכנית הפרישה שלך בהתאם, תוך הבטחת התאמה לטווח ארוך עם הדרישות החוקיות והיעדים הפיננסיים שלך.
מדוע לבחור בשירותי תכנון הפרישה שלנו?
במבוך תקנות הפרישה, הכרחי שיהיה שותף מהימן שיוכל לנווט במורכבות של תכנון פרישה ולהנחות אותך לבהירות וביטחון. אנו מחויבים לבטל את המורכבות של טופס 161 ולהבטיח לך למקסם את הטבות הפרישה שלך.
הנה הסיבות שעליך להפקיד בידינו את תכנון הפרישה שלך:
מומחיות: הצוות שלנו מורכב מתכנני פרישה מוסמכים עם היכרות מעמיקה עם נוף הפנסיה הישראלי ותקנות המס.
טכנולוגיה מתקדמת: אנו ממנפים טכנולוגיה מתקדמת כדי להבטיח אינטגרציה חלקה עם מערכות שכר קיימות וניתוח נתונים מדויק.
התאמה אישית: אנו מאמינים שמסע הפרישה של כל אדם הוא ייחודי, והפתרונות שלנו מותאמים אישית לשקף את הנסיבות והמטרות הספציפיות שלך.
אתם העיקר: המחויבות שלנו לרווחתך חורגת מעבר לתכנון פרישה; אנחנו השותפים שלך להבטחת עתיד שהוא גם יציב כלכלית וגם מותאם לשאיפות אורח החיים שלך.
קח את הצעד הראשון לקראת פרישה מבריקה יותר
התקנות החדשות של טופס 161 מבשרות עידן חדש של תכנון פרישה בישראל, הדורש חוכמה, ראיית הנולד והכוונה מומחים. עד כמה שהשינויים נראים מרתיעים, עם שירותי תכנון הפרישה שלנו, אתה יכול לנווט בשטח החדש הזה בקלות ובביטחון.
אל תהמר עם העתיד שלך – תן למקצוענים שלנו לעשות את העבודה בשבילך. פשטו את חייכם, הבטיחו עתיד בהיר יותר, ברור יותר ובטוח יותר.
למידע נוסף ולקביעת פגישת תכנון פרישה מותאמת אישית, [לחץ כאן](#). אפשרו לנו להפוך את המורכבות של טופס 161 לאבן דרך לקראת פרישה מספקת.