תקציב המדינה לשנת 2025: רשימת הגזירות מתרחבות- באוצר רוצים לשים סוף לפנסיה התקציבית
משרד האוצר פרסם הצעה מעודכנת של חוק ההסדרים לתקציב 2025 עם רשימת גזירות תקציביות המהוות מכה כפולה לחוסכים ולפנסיונרים, פוגעות במיוחד בעובדי מדינה ואף מעלות חשש כי זה הסוף של הפנסיה התקציבית .
אלה הם הצעדים הדרמטיים שישפיעו על הכיס והחסכונות של כולנו:
-מיסוי קרנות השתלמות
-הקשחת תנאים בפנסיה תקציבית
– הקפאת מדרגות מס הכנסה
– הקפאת העלאת הפטור בקיבוע זכויות
– הקפאת עדכון קצבאות ביטוח לאומי ופנסיה תקציבית
– הגדלת דמי ביטוח לאומי ומס בריאות לבעלי הכנסות נמוכות ומובטלים
– ועוד שורת גזירות נוספות על הכוונת!
רובי עושה לכם סדר. הנה כל מה שצריך לדעת –
מיסוי קרנות השתלמות עדיין על הפרק
משרד האוצר לא זנח את הרעיון למיסוי קרנות השתלמות, אם כי הוא לא נכלל בתזכירי החוק שפורסמו השבוע. ככל הנראה, הנושא ימשיך לעלות בשולחן הדיונים, אך עדיין לא ברור אם ייושם במלואו עקב ההתנגדויות הציבוריות והפוליטיות הקשות. הקרן תהפוך לנזילה אחרי שש שנים, אך מוצע לצמצם את ההטבה כך שאחרי שהכספים בקרן יהפכו לנזילים, יוטל מס על הרווחים שנצברו.
מה זה אומר לכיס שלנו?
שלום ולהתראות לאפיק החיסכון הכדאי והמשלם ביותר! האפיק היחיד לחיסכון גם לשכירים וגם לעצמאים בפטור מלא ממס רווחי הון (בכפוף להפקה עד התקרה המותרת). למעט חסכונות שנפתחו לפני שנת 2008 ולא ניתן כבר להפקיד אליהם ולקבל את אותם תנאים, אין עוד אפיק חיסכון פטור ממס רווחי הון: לא פק”מ, לא קרן כספית, לא קרן נאמנות, לא תעודת סל, לא קרן סל, לא תיק השקעות, לא פוליסת חיסכון, ואפילו לא קופת גמל להשקעה או קופת גמל תיקון 190. לא משנה איך תבחרו לחסוך או לנהל כסף, הרווחים יחויבו במס רווחי הון.
הקפאת העלאת הפטור ממס לפנסיונרים על פנסיות ומשיכת כספים מהחיסכון הפנסיוני
במילים אחרות, הקפאת העלאת הפטור ממס בהטבת המס קיבוע זכויות בכ-250 אלף ש”ח והשארת הפטור על כ-890 אלף ש”ח.
הטבת המס “קיבוע זכויות” נועדה להפחית עד כדי לבטל לחלוטין את המס על הפנסיה החודשית, ו/או משיכת כספים קצבתיים מהחיסכון הפנסיוני, ו/או היוון קצבה, ו/או משיכת מענקי פרישה ופיצויים בפטור ממס. מה שתבחרו ואיך שתבחרו.
במסגרת ההצעה הפטור ממס בקיבוע זכויות על קצבאות מזכות יוקפא על 52%, ולא יעלה ל-67% כמתוכנן. מהלך שיחסוך למדינה כ-400 מיליון ש”ח בשנה.
מה המשמעות? אם לדוגמה ב-1.1.25 הייתם אמורים לקבל הנחת מס הכנסה נוספת על הפנסיה החודשית, המס החודשי יקטן ואפילו יתבטל והפנסיה החודשית בנטו תגדל – תשכחו מזה, לפחות כרגע עד ינואר 2026.
או לדוגמה, כשערכתם קיבוע זכויות, תכננתם למשוך 250 אלף ש”ח פטורים ממס מהחיסכון הפנסיוני על בסיס העלאה שהייתה אמורה להיכנס לתוקף – גם מזה תשכחו בינתיים.
ועדיין, חשוב להבהיר שכל מי שפרש משנת 2012 ועתיד לפרוש זכאים לקבל כ-890,000 ש”ח בפטור ממס.
הקשחת תנאים למקבלי הפנסיה התקציבית
במשרד האוצר רוצים להנחית מכה על עובדי הפנסיה התקציבית. במילים עדינות, לחסל אותה. על הכוונת: העלאה של שיעור ההפרשה של עובדים בפנסיה תקציבית מ-2% ל-7% החל מ-1 בינואר 2025.
מדובר בצעד שמשמעותו ביטול הסדר הפנסיה התקציבית. על פי הסכם הפנסיה התקציבית, עובדי הפנסיה אינם נדרשים להפריש פנסיה (למעט 2% משנת 2003), אולם בעת סיום העסקתם הם עדיין זכאים לפנסיה חודשית, גם במקרים של זקנה, נכות או מוות בטרם עת.
**אז מה עכשיו?**
כנראה שנזכרו שמישהו עדיין צריך לממן את הפנסיה הזו, ושהכסף צריך להגיע מאיפשהו. לכן, יתחילו לגבות הפרשה לפנסיה מהעובד במטרה לסבסד את תשלומי הפנסיה, גם של אלה שכבר פרשו וגם של אלה שיפרשו בעתיד.
**השורה התחתונה:**
בגלל שעובדי הפנסיה התקציבית יצטרכו להפריש לפנסיה כמו שאר הציבור, ההכנסה הפנויה שלהם תפחת. המשכורת נטו תקטן.
מטרת המהלך היא ליצור שוויון בין תנאי ההעסקה של עובדים בפנסיה תקציבית לאלו שבפנסיה צוברת. השינוי עשוי לחסוך כ-685 מיליון ש”ח בשנת 2025, עם ירידה לחיסכון של 595 מיליון ש”ח עד 2028.
כיום, עובדים בפנסיה תקציבית (שהחלו עבודתם לפני 2002) נהנים מתנאים עדיפים לעומת עמיתיהם בפנסיה צוברת. הם משלמים פחות במהלך שנות העבודה (2% לעומת 7%), מקבלים פנסיה על בסיס השכר הפנסיוני האחרון ללא קשר לשכר איתו התחילו. הפנסיה צמודה למדד, ואם זה לא מספיק, ממשיכים ליהנות בפנסיה גם מדמי הבראה ומענק יובל. ברור ששאר העובדים במשק לא זוכים לתנאים אלה, נכון? אבל מה לעשות, זה הסכם ההעסקה שלהם.
הקפאת הפנסיות התקציביות
מלבד ההקפאות המוכרות לכלל הציבור (מדרגות מס הכנסה, נקודות זיכוי ומענקי עבודה), תהיה הקפאה של כלל הפנסיות התקציביות ופנסיות הגישור בשנת 2025.
למרות שהאינפלציה בסוף השנה צפויה להיות 3.8%, הקצבאות של 2025 יישארו באותו סכום של שנת 2024. בשנת 2026 יחזרו לעדכן את הקצבאות בעקבות האינפלציה של 2025, אבל לא יהיה פיצוי על האינפלציה של 2024. מדובר כאן בהקטנת הוצאות הממשלה בכ-880 מיליון ש”ח באופן קבוע. גם מהלך זה דורש את אישור ההסתדרות.
צמצום הטבות המס לחיסכון לפנסיה
משרד האוצר מציע להפחית את הטבות המס לחיסכון הפנסיוני, ולצמצם את גבולות ההפקדות המוטבות. ההטבות יוגבלו לגובה השכר הממוצע במשק, מה שיצמצם את הטבות המס לחיסכון הפנסיוני והוצאות האוצר.
אם עובד יבחר להפקיד יותר מתקרת ההטבה לחיסכון הפנסיוני, כי זה הצעד הנכון והכלכלי לעשות כדי להבטיח הכנסה דומה ככל הניתן להכנסתו בעתיד, הוא לא יקבל בונוס על מהלך זה – להפך, ישלם יותר מס.
באוצר טוענים ש”ביטול או הפחתת הפטור יפחיתו את העלות התקציבית של ההטבות ויתמכו באיזון תקציבי, תוך שמירה על תמריץ לחסוך לפנסיה גם בקרב בעלי הכנסות נמוכות ובינוניות.”
העלאת דמי ביטוח לאומי ובריאות לבעלי שכר נמוך ומובטלים
תוספת של 10% בתשלומי ביטוח לאומי וביטוח בריאות, המשפיעה על אוכלוסיות חלשות. גידול של כ-20 ש”ח לחודש, כאשר נכון להיום, שיעור דמי הביטוח הלאומי וביטוח הבריאות הוא בסך 203 שקל לחודש. כך שבאוצר מבקשים להעלות את הסכום בקצת יותר מ-20 שקל בכל חודש, ובכ-250 שקל בשנה. מדובר בצעד שמיועד להכניס למדינה כ-660 מיליון ש”ח בשנת 2025.
מה המשמעות לאזרח?
פחות כסף לאלו שאין להם. השינוי הזה צפוי להשפיע באופן ישיר על אוכלוסיות חלשות, סטודנטים, מובטלים ותלמידי ישיבות, כשהם נדרשים לשלם סכומים גבוהים יותר עבור ביטוח לאומי וביטוח בריאות בתקופה שבה הם ממילא מתמודדים עם אתגרים כלכליים משמעותיים.
טיוטת האוצר מנמקת את הצעד בצורך לצמצם פערים בין היקף התשלומים של מבוטחים עובדים לבין אלה שאינם עובדים, ובמטרה להגדיל את חלקם של האחרונים בעלות הביטוח שלהם.
הקפאת מדרגות מס הכנסה לשלוש שנים (2025-2027)
מדרגות המס מתעדכנות אחת לשנה, בכל חודש ינואר, בהתאם למדד המחירים לצרכן של השנה הקודמת. אם המדד עולה ב־3%, הרף העליון של כל מדרגה עולה ב־3%, וכך שיעור המס שמשלמים בפועל יורד.
נזכיר כי המס שאנחנו משלמים על כל ההכנסה שלנו בנוי ממדרגות שונות. כל מדרגה מייצגת רף הכנסה שבו חל שיעור מס שונה. ככל שההכנסה גבוהה יותר, כך שיעור המס על ההכנסה הנוספת גבוה יותר.
מה צפוי לקרות עכשיו?
לפי ההצעה בתוכנית, על אף שהאינפלציה החזויה ב־2024 עומדת על 3.3%, מדרגות המס יוקפאו, ויישארו במצבן הנוכחי. בנוסף, גם ערכן של נקודות זיכוי במס – אמצעי של המדינה להפחית את סך מס ההכנסה שכל אדם משלם בהתאם לקריטריונים שונים כגון מספר ילדים וסטטוס משפחתי, יוקפא גם כן, כלומר, נשלם יותר מס. מבחינה ריאלית,
הרעיון של הצמדת מדרגות המס למדד המחירים הוא לשמור על שיעור המס הריאלי שמשלמים. כשהמחירים עולים, הערך הריאלי של המשכורת של יורד, אך אם מדרגות המס נשארות קבועות ולא מותאמות לאינפלציה, ממשיכים לשלם את אותו סכום מס נומינלי (בהנחה שאין שינוי בגובה המשכורת).במילים אחרות עם אותו כסף נוכל לקנות פחות מוצרים, כח הקנייה שלנו שכן מס ההכנסה יישאר קבוע למרות העלייה באינפלציה, מה שייצור למעשה העלאה עקיפה במיסים.
הקפאה של ההצמדה למדד של גמלאות
הקפאה נוספת שמציע משרד האוצר היא הקפאת הצמדת הגמלאות למדד. מדובר בקצבאות הביטוח הלאומי, כולל קצבאות של נפגעי טרור וניצולי שואה, כך שלא יעודכנו לפי הכללים הרגילים.
הרחבת מס יסף
מוצע להגדיל את שיעור מס היסף מ-3% ל-5% על הכנסות הוניות מעל 721,560 ש”ח. בנוסף, גם הכנסות ממכירת דירות להשקעה ייכללו בחישוב זה, מה שיגדיל את נטל המס על השכבות הגבוהות.
צפוי שהבנקים יתנגדו לכך באופן נחרץ, וגם נגיד בנק ישראל עשוי להתנגד בשל הצורך לשמור על יציבות הבנקים והיותם גופים עסקיים עצמאיים. מצב כזה עלול למנוע גם פתיחתם בעתיד של בנקים חדשים בישראל, מחשש להטלת מיסים ממשלתיים נוספים.
הסכם עם ההסתדרות והקפאת שכר במגזר הציבורי:
עוד נקבע בתוכנית כי משרד האוצר יצטרך להגיע להסכם עם ההסתדרות על חיסכון של 3 מיליארד ש”ח בכל שנה עד 2028 באמצעות הקפאות שכר במגזר הציבורי.
רפורמות נוספות:
ההצעה כוללת גם רפורמות שונות, בהן רפורמה בתחום הטיפול הממשלתי בתעסוקה, והצעות להתניע תהליכים ולהקים צוותים שיגישו המלצות להתייעלות ממשלתית בתחום הגבייה, ניהול חשבות השכר והפנסיה.
האם זה יעבור?
סביר שחלק מההצעות הן פיתיון למשא ומתן מול ההסתדרות כך שלגמרי לא בטוח שחלק מהמלצות יואשרו . ההצעות שיאושרו סופית בדיון אצל ראש הממשלה מיד אחרי חג הסוכות יובאו להכרעת הממשלה בישיבה מרתונית שצפויה להיכנס לתוך הלילה ב-31 באוקטובר. תקציב המדינה יונח על שולחן הכנסת ב-1 בדצמבר לאחר אישורו בממשלה.
מה לעשות עכשיו?
סבלנות היא מילת המפתח. אל תמהרו לפעול מתוך בהלה.
ההצעות עדיין נתונות לדיון ציבורי וממשלתי. ארגונים רבים ובראשם ההסתדרות מתנגדים באופן חריף למהלכים שמוצגים בתוכנית הכלכלית, בעיקר להעלאת ההפרשות לפנסיה התקציבית, הקפאת שכר המינימום, והקיצוצים במגזר הציבורי. יו”ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, התחייב להילחם במהלך זה, ומבקש להגן על זכויות העובדים.
מעבר לדגלים האדומים והתנאים שהצגתי, זכרו שיש כאן טקטיקה, הרבה טקטיקה ושלא נשכח פוליטיקה המון פוליטיקה. מומלץ להימנע מצעדים אימפולסיביים שעלולים לגרום לכם יותר נזק מתועלת.
דעתי בלבד. אין באמור המלצה ו/או תחליף לייעוץ השקעות/פנסיוני המתחשב בהעדפותיו ובצרכיו המיוחדים של כל אדם
התוכנית הכלכלית פורסמה אמש על ידי משרד האוצר להערות הציבור למשך חמישה ימים בלבד.
עיינו בתוכנית והעירו נא הערותיכם באתר החקיקה הממשלתי בלחיצה כאן
https://tazkirim.gov.il/s/legislativeworkactivity/a13KC000000PJOGYA4/%D7%98%D7%99%D7%95%D7%98%D7%AA-%D7%94%D7%AA%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%AA-%D7%94%D7%9B%D7%9C%D7%9B%D7%9C%D7%99%D7%AA-%D7%9C%D7%A9%D7%A0%D7%AA-2025
אנחנו כאן כדי לסייע לכם לקבל החלטות פיננסיות מושכלות לעתיד טוב יותר.
רובי סעדי,
מנכ”לית ובעלים, רובי תכנון פיננסי ופרישה.