סקירה כלכלית - יוני 2023 - רובי תכנון פיננסי

מאת רובי תכנון פיננסי
5388 צפיות

גל העליות נמשך: נאסד”ק זינק 8.3% במאי

בחודש שעבר בורסת הטכנולוגיה חוויתה עליות חדות והסיבות מובנות. הגורם המרכזי לתופעה זו הוא התפתחות מתמשכת בתחום הבינה המלאכותית והאינפלציה הנמוכה בארה”ב. כתוצאה מכך, המשקיעים והחברות חוקרים את הפוטנציאל הגדול המצוי בשוק הטכנולוגיה בשנים הקרובות, ומתחזקים את האופטימיות לעתיד.

ארה”ב

סיכום הרבעון הראשון לשנת 2023: בתחילת השנה, צפו מקרי האטה כלכלית בשוק העולמי. עם זאת, בסיכום הרבעון הראשון של 2023, נוכחנו לגלות כי רוב החברות בבורסת הטכנולוגיה הצליחו לעקוף את התחזית המשוערת להכנסות ורווח, ומציגות איתנות למרות המצב הכלכלי האט בשוק. המצב הזה מוריד במעט את החששות למיתון עמוק בכלכלה העולמית, ומשרה תמיכה כח להתפתחות נוספת.

בנוסף, התגלה כי הכלכלה האמריקאית הוכיחה חוסן מול האתגרים הכלכליים המתרחשים, כגון האטת הצריכה והיחלשות במגזר הנדל”ן עקב עליית הריבית. למרות זאת, ניכרת התאוששות במדד מניות הטכנולוגיה, שתומכת בביצועים חיוביים וגידול בהכנסות ובעסקי הליבה של חברות ההייטק הגדולות.

בנוסף לתופעות הכלכליות החיוביות, ניתן לראות את השפעתן של תחום הבינה המלאכותית והאינפלציה הנמוכה בארה”ב על המצב בבורסת הטכנולוגיה. באפריל, רמת האינפלציה בארה”ב הושפעה לטובת הירידה המתמשכת והבנק הפדרלי המרכזי גבה את שיעור הריבית ל-5.25%. מענה זה הכריז על המאבק העיקש לרסן האינפלציה. הירידה ברמת האינפלציה מוסיפה יציבות לשוק הטכנולוגיה ומחזקת את תחושת הביטחון לטווח הארוך.

התפתחות טכנולוגית ואינפלציה נמוכה יכולות לשמש כמנוע לעליית המצב הכלכלי ולספק הנפקה מתמשכת של יצירת ערך.

ישראל: התמונה הכלכלית

במהלך החודש האחרון, מצב המחיה בישראל ממשיך להוריד מעמדו של משקי הבית הישראלים. עם עליית הריבית בפעם העשירית בשנה לשיעור של 4.75%, ניתן לראות גל עליות מחירים בכלל המשק הישראלי – החל ממוצרי המזון, דרך השירותים ועד למחירי השכירות. למרות המאמצים לריסון האינפלציה באמצעות הריבית, עדיין אין התמתנות מוחלטת. מדד המחירים לצרכן רשם עלייה של 0.8% באפריל, והעלייה השנתית עומדת על 5.5%. נתוני הלמ”ס מעידים על האטה בפעילות המשק ובצריכה הפרטית, עם ירידה של 1.3% בסך הרכישות בכרטיסי האשראי בין פברואר לאפריל, וירידה חריגה של 7.8% ברכישות בתחום השירותים, המהווה כ-20% מכלל השימוש בכרטיסים.

בנוסף, השקל הישראלי הוסיף להיחלשותו מול הדולר וסגר את חודש מאי עם שער של 3.71 שקלים. נגיד בנק ישראל, פרופסור אמיר ירון, העריך כי צעדי הממשלה בתחום המשפט גרמו לפיחות עודף של 10% בשקל והביאו לגידול של 1% באינפלציה

נגיד בנק ישראל גם ציין כי המגבלות המשפטיות מאטות את חלישת השקל ומסייעות בשמירה על יציבות המטבע הישראלי.

למרות האתגרים הכלכליים, הממשלה ממשיכה במאמצים להתמודד עם מצב המחיה המתקשה. תוכניות להקל על מסי הצרכן ולמנוע עליות מחירים נוספות נמצאות בתהליך הכנה, וצפויות להיכנס לתוקף בקרוב. בנוסף, מבצעים נוספים כמו תוכניות לעידוד השקעות והתפתחות בקרב חברות ההייטק והחדשנות נמצאות בתהליך פיתוח על מנת לחזק את הכלכלה וליצור מגמה חיובית לעתיד.

אולם, עדיין נדרשים פתרונות מרוכזים ומתוכננים בכדי להתמודד באופן מועיל עם עלויות המחיה המתרחשות.

Tags: ,